Cara Nak Buat Jeruk Cili Padi
Cara Membuat Cili Jeruk. 4-5 bijik cili padi.
Senang bila nak makan tinggal cedok je.
. Goreng cili api dan belacan menggunakan 12 sudu minyak masak. Ben guna 12-15 lada solok. Kejadian petang ini.
Apa kata kita cuba buat sendiri sambal belacan kedai siam ini. Homemade lagi best buat rangup-rangup ikut cara yang dikongsi oleh Farid Sham. Segenggam cili padi merah hijau.
Jangan potong terlalu tebal atau terlalu nipis. Masak air cuka gula garam sehingga mendidih kemudian tuangkan ke dalam botol dan tutup. Masukkan air cuka dan cili padi yang telah sejuk ke dalam botol dan boleh la di simpan dalam freezer.
Biarkan sehingga cili bertukar warna kepada hijau pucat dan sejukkan di suhu bilik. Lebih elok jika guna kuali yang besar dan minyak yang banyak. Alang2 dah merimbun dan banyak yang dah masak merah tu saya pun bercadang nak buat jeruk cili padi.
Masa picit atau tekan ppun terasa lagi fresh nya. Seterusnya masukkan 2 sudu makan gula. Nanti boleh cuba kat rumah.
Bagi anda yang belum tahu cara-cara nak buat cili jeruk yang sedap dan. Untuk menyimpan cili jeruk guna balang kaca. Sebenarnya boleh saja kalau nak buat cili padi jeruk kat rumah.
Kemudian tampi sedikit bagi mengeluarkan bijinya. Saya pakai agak-agak je sukatan. Nak cantik pakai pisau yang betul-betul tajam.
Ada bermacam-macam cara yang saya jumpa di internet tentang cara membuat jeruk cili padi. Hidangan sampingan ni yang boleh menaikkan selera makan. Kena didihkan atau masak dulu cuka dan air ni ya untuk tujuan supaya cili jeruk kita tahan lama dan tidak berkulat.
Kena didihkan atau masak dulu cuka dan air ni ya untuk tujuan supaya cili jeruk kita tahan lama dan tidak berkulat. Resep Basreng Pedas Daun Jeruk Rasanya Nendang dan Teksturnya Kriuk. Nak buat sendiri bimbang tak kena cara atau tak jadi.
Saya pakai agak-agak je sukatan. Kemudian masukkan cili kecil dan juga garam. Rupanya nak buat cili jeruk ni senang saja 4 langkah saja hari keempat dah boleh makan.
1Mula-mula kena sediakan cili hijau yang segar bugar. Cili Padi Capsicum frustecens merupakan sejenis cili bersaiz kecil sekitar 1-3 cm yang dikatakan amat pedas berbanding dengan cili besar Capsicum annum dengan nilai kadar kepedasan sekitar atau melebihi SHU 150000 SHU - Scoville Heat Unit. Disebabkan bro Randy mem.
Cara nak buat cili jeruk cili padi merah MajuChanel89 hari ini nak berkongsi cara bagaimana buat cili padi jeruk owwwsemmm. Rupanya nak buat cili jeruk ni senang saja 4 langkah saja hari keempat dah boleh makan. Okey memula nak beli cili pilih yang masih srgar keras kilat.
Resepinya ada saya sertakan pada setiap gambar di bawah. Senang buat banyak sekaligus. Tapi kalau sukatan lebih kurang 12 cawan cuka 14 cawan air 12 sudu gula 12 sudu garam.
Kalau lepas basuh dan tak larat nak tunggu lama lap pakai tisu. Jom cuba buat cili jeruk homemade. Kat supermarket dok laaa berejam tak de sapa nakmarah tapi kalau kat pasar borong gerenti kena jeling.
Rahsia Buat Cili Jeruk Kekal Rangup Cara-caranya. Ambil cili dan masukkan separuh ke dalam balang. Kalau makan nasi air mi goreng nasi goreng atau kuetiau goreng memang sedap kalau dinikmati bersama cili jeruk niKuah jeruk tu kalau cicah bersama ikan goreng pun sedap tau.
Ini cara saya membuat jeruk pelam telor. Tq yang empunya resepi. Jom lihat perkongsian oleh Ben di bawah.
Kalau lembik tuu tak mo tau. Kalau buat dapatlah banyak dan boleh simpan buat stok. Pastikan balang juga dibasuh bersih dan di lap hingga kering.
Saya akan berikan cara yang famus dan mudah seperti di bawah. Memandangkan hidangan selalu kita buat di rumah jadi eloklah stok cili jeruk ini kita buat sendiri. Masukkan air cuka dan cili padi yang telah sejuk ke dalam botol dan boleh la di simpan dalam freezer.
Menu Diet 10 Resepi Ikan Singgang Mudah Dan Sedap. Pastikan cili hijau kering ye. Resepi Cili Padi Jeruk.
Bila dah kering potong ikut suke ya. Terima kasih kepada Wan. CILI PADI JERUK merupakan satu produk cili api atau Cili padi yang dijerukkan untuk penyedap makanan.
Buat penggemar cili jeruk ini Wan Sabariyah Wan Amit ada berkongsi resepi dan cara nak buat. Tak adalah susah sangat pun. Buat stok cili padi jeruk yang sudah kehabisan di rumah.
Ben Safwan ada berkongsikan cara buat cili jeruk kekal rangup selepas dijeruk. Bila ditanam betul2 tak nak pula tumbuh. Apa yang penting kering.
Cara buat Cili Jeruk Homemade tahan lama tak berkulat kekal rangup. Lepas dah siap potong jampi-jampi sikit. Didihkan air dah mendidih masukkan petai untuk direbus.
Letakkan hirisan cili di dalam botol kaca. Potong lada solok ikut nak guna banyak mana. Wahkebetulan pula saya baru je buat cili jeruk malas nk cari kt tenet sy buat mcm nk buat jeruk pelam huumula2 rendam semalam dua dlm air garam pastu saya basuh tos rendam pula dalam air gulahihi tp termanis pula cili jeruk sayatu pun tengok encik somi makan bertambah cili jeruk regu dgn chow koew teow sy buatlepas ni boleh cuba resipi kjee.
Segenggam cili padi merah hijau 12 biji bawang merah saiz besar 14 keping kecil nisse gula melaka 1 labu bawang putih jeruk 2 inci belacan. Memang tahan lama dan rangup krup krap krup krap kejadiannya. Tapi kalau sukatan lebih kurang 12 cawan cuka 14 cawan air 12 sudu gula 12 sudu garam.
No comments for "Cara Nak Buat Jeruk Cili Padi"
Post a Comment